Da bo pohodna obutev pravilno zaščitena in vaše noge suhe, smo vam pripravili video z navodili za pravilno zaščito pohodne obutev. V videu so uporabljeni izdelki podjetja Kemplast, ki že več kot 40 let proizvaja v Sloveniji izdelke za nego obutve in oblačil.

 1. korak – Čiščenje
  Pri novi obutvi čiščenje ni potrebeno, je pa priporočljivo po vsaki bolj intenzivni uporabi, saj s tem izboljšamo izgled obutve in ji prav tako podaljšamo življenjsko dobo.
  Ko je obutev le rahlo umazana lahko uporabite:
 • Active wet wipes
  Z robčki največkrat očistimo malo umazanijo tako, da lahko obutev čimprej ponovno uporabimo, pa vendar se lahko uporabijo tudi pred temeljitejšim čiščenjem. S krožnimi gibi odstranimo umazanijo in jih odstranimo v koš za smeti.

Za intenzivnejšo umazanijo, predvsem blato, madeže trave in ostalo umazanijo pa vam priporočamo uporabo:

 • Active shampoo
  Za čiščenje uporabite ščetko in krpo ter posodo z vodo, če bi radi hitro ponovno uporabili obutev, če pa želite biti temeljitejši pa sperite obutev pod tekočo vodo. Pred tem v obutev vstavite star časopisni papir, da vpije prekomerno vodo, da ne bo notranjost obutve mokra. Pred uporabo Active shampoo, prosim preverite obstojnost barv na čistilo na ne izpostavljenih delih.
 1. korak – Zaščita

Pametno je zaščititi novo obutev, saj s tem izboljšate že osnovno zaščito pred vlago in umazanijo ter s tem podaljšate življensko dobo obutvi. Na razpolago imate 3 različne zaščite obutve.

 • Waterproof spray
 • Waterproof krema
 • Mast za obutev

Katero uporabiti je odvisno od materialov s katerih je narejena vaša pohodna obutev. Za obutev iz naravnega usnja, ki jo želite najbolj naravno zaščititi, katero odlikuje visoka zaščita pred vlago vam priporočamo Mast za usnje, narejeno iz maščob severnomorskih živali, čebeljega voska in sintetičnih olj. Za usnjeno obutev, ki ni podvržena tolikšnim ekstremnim razmeram pa priporočamo Waterproof kremo. Postopek uporabe je prikazan v enem od naših video na temo impregnacije.

Najbolj univerzalen pa je Waterproof spray, ki ga v več tankih slojih iz razdalje vsaj 15 cm popršimo po obutvi. Obutev v nobenem primeru s sprejem ne premočimo, saj tako lahko pušča bele madeže. Za težko pohodno obutev priporočamo 3-5 tankih nanosov. Taka obutev je lahko zaščitena tudi več kot pol leta, seveda odvisno od uporabe. Če bodo čevlji resnično umazani in jih boste primorani očistiti z Active shampoo, potem boste odstranili tudi zaščito, zato takrat postopek impregnacije ponovite. Da boste sigurni kako impregnacijski sprej deluje na vaši obutvi, najprej poizkusite obstojnost barve na sprej na ne izpostavljenih delih.

Po aktivni uporabi je priporočljivo dezinficirati, prijetno osvežiti in odstraniti neprijetne vonjave, ki lahko nastanejo s pogosto uporabo obutve. Za ta namen vam priporočamo:

 • Active deodorant
  Obutev obrnemo na glavo in jo popršimo v notranjosti. Postopek lahko ponovimo, je pa priporočljivo, da je obutev suha, saj je tako učinek še boljši.

Prijetno uporabo in naj bodo noge suhe, obutev pa čista.