Športna obutev ni več samo športna ampak tudi modna, zato želimo, da lepo izgleda vedno, ko jo nosimo. Z uporabo se obutvi pozna zob časa. Od obutve, ki jo radi nosimo pa se težko ločimo. Zato smo za vas pripravili video izdelkov podjetja Kemplast, ki že več kot 40 let proizvaja v Sloveniji izdelke za nego obutve in oblačil, s katerim boste svojo športno obutev obnovili.

Da boste svoje star in izrabljeno športno obutev lahko obnovili boste potrebovali:

 • Active clean wipes
 • Active shampoo
 • Ščetka za čiščenje
 • Active white
 • Active deodorant

Vsako obnovo obutve je potrebno začeti z temeljitim čiščenjem, zato je pri stari obutvi priporočljivo zamenjati tudi vezalke. Najprej jih odstranimo, da bomo obutev lahko do potankosti obnovili.

 • Odstranimo vezalke
 • Obutev dobro skrtačimo večje umazanije

Nato nadaljujemo s fazo čiščenje, ki jo začnemo z uporabnimi in priročnimi robčki:

 • Active wet wipes
  Z robčki največkrat očistimo malo umazanijo tako, da lahko obutev čimprej ponovno uporabimo, pa vendar se lahko uporabijo tudi pred temeljitejšim čiščenjem. S krožnimi gibi odstranimo umazanijo in jih odstranimo v koš za smeti.

Pravo čiščenje pa bomo izvedli z:

 • Active shampoo
  Za čiščenje uporabite ščetko in krpo ter posodo z vodo, če bi radi hitro ponovno uporabili obutev, če pa želite biti temeljitejši pa sperite obutev pod tekočo vodo. Pred tem v obutev vstavite star časopisni papir, da vpije prekomerno vodo, da ne bo notranjost obutve mokra. Pred uporabo Active shampoo, prosim preverite obstojnost barv na čistilo na ne izpostavljenih delih. V usnje dobro vtrite čistilno peno s krožnimi gibi. Če z rezultatom še niste zadovoljni postopek ponovite. Previdni bodite, da ne boste uporabili pregrobe krtače, saj lahko z njo poškodujemo obutev

Pred nadaljevanjem z nego pustite, da se obutev popolnoma posuši.

Zakaj nismo športno obutev oprali kar v pralnem stroju?

Vsekakor je pranje v stroju enkrat letno priporočljivo, da osvežimo tudi notranjost. Pa vendar je pogosto pranje obutve za le to škodljivo, saj prej popusti lepilo, šivi in barva se lažje poškoduje, čeprav jih perete v zato namenjeni vrečki.

Nato pa nadaljujemo z osvežitvijo barve. Ta del obnovitve obutve se nanaša predvsem na bele robove podplatov in plastične kakor tudi usnjene bele dele obutve. Čez čas plastika porumeni, usnje se poškoduje, zato vam za obnovo priporočamo:

 • Active white
  Belo barvilo s priročno gobico za nanašanje, ki obnovi usnje ali plastiko. Pred nanosom dobro pretresite. Nanesete na obutev in pustite, da se popolnoma posuši. Dele obutve katere ne želite pobarvati, zaščite ali hitro odstranite belo barvo s čisto krpo in malo vode. Po končani uporabi nanašalno gobico sperite pod tekočo vodo.

Da bi čim manjkrat prali, zaradi potu v obutvi in nastajajočega smradu, po aktivni uporabi je priporočljivo dezinficirati, prijetno osvežiti in odstraniti neprijetne vonjave, ki lahko nastanejo z pogosto uporabo obutve.

Za ta namen vam priporočamo:

 • Active deodorant

Obutev obrnemo na glavo in jo popršimo v notranjosti. Postopek lahko ponovimo, je pa priporočljivo, da je obutev suha, saj je tako učinek še boljši.

Vstavite nove vezalke ali pa stare operite in ponovno uživajte s svojo najljubšo obutvijo.

Prijetno uporabo in naj bodo noge suhe, obutev pa čista.