Da bodo vaši lepi usnjeni čevlji vedno najboljše izgledali in udobni, smo vam pripravili video z navodili za pravilno nego obutve iz gladkega usnja. V videu so uporabljeni izdelki podjetja Kemplast, ki že več kot 40 let proizvaja v Sloveniji izdelke za nego obutev in oblačil.

 1. korak – Čiščenje

Pri novi obutvi čiščenje ni potrebno, je pa priporočljivo po vsaki bolj intenzivni uporabi, saj s tem izboljšamo izgled obutve in ji prav tako podaljšamo življenjsko dobo. Ko je obutev le rahlo umazana lahko uporabite:

 • Krtača
  Dobro skrtačite obutev, da odstranite čim več umazanije.
 • Active wet wipes
  Mokri robčki so prirični za hitro čiščenje. S krožnimi gibi odstranite večjo umazanijo. Odstranimo v koš za smeti.
 1. korak – Obnovitev

Glavni del nege obutve je obnovitev in kateri proizvod boste uporabili je odvisen glede na to koliko je stara obutev in obrabljena ter kolikšen sijaj želite na obutvi.
Za obrabljeno obutev in mesečno nego priporočamo uporabo negovalne in vzdrževalne kreme:

 • Onix krema
 • Blisk loščilo za obutev

Obe negovalni sredstvi dobro deneta obutvi, saj ga nahranita s potrebnimi učinkovinami, s katerimi ohranjamo prvotno prožnost, sijaj in barvo usnja.

Onix krema je priročna, saj za nanašanje ne potrebujemo nobenih dodatnih krtač ali krp. Pritrjeno ima priročno gobico za nanos kreme. Dodatno loščenje ni potrebno, da bi dosegli sijaj, je pa priporočljivo, da vse ostanke kreme, ki se ne vpije v obutev, popolnoma odstranimo in vtremo v obutev. To kremo uporabljamo pri redni uporabi 1x mesečno.

Blisk samo svetleče loščilo, pa je loščilo, ki usnje na odrgninah predvsem obarva in mu daje sijaj. Priporočljiva je tedenska uporaba pri redni nošnji obutve.

 1. korak – Zaščita

Da bodo vaše noge in obutev zaščitene pred vremenskimi vplivi je ta del nujno potreben, za kar boste potrebovali:

 • Waterproof kremo
 • Perla kremo
 • Waterproof spray
 • Active deodorant
 • Krtačo za loščenje
 • Krtačo za nanos

Waterproof kremo uporabimo pri usnjenih čevljih predvsem za usnjenih podplatih, da ostanejo podplati voljni in ne prepuščajo vode v notranjost. Namažemo, pustimo da se vpije v usnje in dobro spoliramo s krtačo ali krpo, da odstranimo ostanki kreme, da nam ne bi drselo.

Perla krema je krema v pločevinki in je narejena po klasični metodi. Za nanos je potrebna ščetka za nanos. Glede na željeni sijaj je odvisno tudi število nanos kreme. Za običajen sijaj je zadosten 1-2x nanos krem in med obema nanosoma je potrebno dobro skrtačiti obutev, da dobi sijaj. Pred loščenjem počakajte, da se obutev malo posuši in začnite loščiti obutev do visokega sijaja. Ko dosežete željeni rezultat, pustite obutev, da se posuši in postopek ponovite.

Če pa želite, da vaši čevlji res izgledajo kot iz škatlice in da se sijejo kot ogledalo, potem pa predhodnim 2 nanosom sledijo še 2-3 nanosi, kjer dodamo pri nanosu kreme nekaj kapljic vode. Pri zadnjem 3 nanosu boste po končanem loščenju potrebovali še zelo mehko bombažno krpo, s katero boste zloščili obutev do končnega rezultata.
Taka obdelava obutve vzame kar nekaj energije in časa, boste pa vi predvsem pa vaši čevlji izgledali fenomenalno.

Pametno je zaščititi novo obutev, saj s tem izboljšate že osnovno zaščito pred vlago in umazanijo ter s tem podaljšate življenjsko dobo obutvi. Na razpolago imate 2 različna proizvoda za zaščito obutve:

 • Waterproof spray
 • Waterproof krema

Najbolj univerzalen je Waterproof spray, ki ga v več tankih slojih iz razdalje vsaj 15 cm popršimo po obutvi. Obutev v nobenem primeru s sprejem ne premočimo, saj tako lahko pušča bele madeže. Za usnjeno obutev priporočamo 2-3 tanke nanose. Da boste sigurni kako impregnacijski sprej deluje na vaši obutvi, najprej poizkusite obstojnost barve na sprej na ne izpostavljenih delih.
POMEMBNO: Manj je več! Pomeni, da resnično upoštevaje navodila, da ne boste doživeli šoka. Impregnacijska zaščita je v osnovi bela in če boste popršili bližje od 15 cm in bo nanos prekomerna, boste naredili škodo obutvi. Ne ker je sprej slab, ampak ker ima resnično veliko aktivne komponente, da bo deloval 100% vodo odbojno.

Po aktivni uporabi je priporočljivo dezinficirati, prijetno osvežiti in odstraniti neprijetne vonjave, ki lahko nastanejo s pogosto uporabo obutve. Za ta namen vam priporočamo:

 • Active deodorant
  Obutev obrnemo na glavo in jo popršimo v notranjosti. Postopek lahko ponovimo, je pa priporočljivo, da je obutev suha, saj je tako učinek še boljši.
 1. korak – Nega

Nega obutve je potrebna, da bomo v družbi, pri poslu, dobro izgledali in dajali še boljši vtis. Za to poskrbi:

 • Finish star gobica
  Je primerna gobica za dnevno čiščenje. Poskrbite le, pred nanosom sijaj obrišete z Active wet wipes, saj boste dosegli lepši in predvsem dolgotrajnejši rezultat, če boste z gobico obrisali čist čevelj.
 • Blisk loščilo
  O Blisku smo že nekaj napisali pri 2. koraku obnovitev, tako da se ne bomo ponavljali. Dodajmo pa, da je primerne za tedensko čiščenje.

Prijetno uporabo in naj bodo noge suhe, obutev pa čista.