V zadnjih nekaj letih opažamo veliko porast uporabe športne obutve. Predvsem bele. Zato smo za vas pripravili video s pravilno uporabo izdelkov podjetja Kemplast, ki že več kot 40 let proizvaja v Sloveniji izdelke za nego obutve in oblačil.

Odločili ste se za nakup športne obutve (superg – najkic- sneakerjev…), saj se v njih dobro počutite, ker so udobne in tudi v trendu. Da bo vaša obutev dolgo izgledal kot nova, si morata za njihovo nego vzeti tudi čas.

 1. korak – Čiščenje

Najpogostejše čiščenje boste vršili z uporabnimi in priročnimi robčki:

 • Active wet wipes
  Z robčki največkrat očistimo malo umazanijo tako, da lahko obutev čimprej ponovno uporabimo, pa vendar se lahko uporabijo tudi pred temeljitejšim čiščenjem. S krožnimi gibi odstranimo umazanijo in jih odstranimo v koš za smeti.

Za intenzivnejšo umazanijo, predvsem blato, madeže trave in ostalo umazanijo pa vam priporočamo uporabo:

 • Active shampoo
  Za čiščenje uporabite ščetko in krpo ter posodo z vodo, če bi radi hitro ponovno uporabili obutev, če pa želite biti temeljitejši pa sperite obutev pod tekočo vodo. Pred tem v obutev vstavite star časopisni papir, da vpije prekomerno vodo, da ne bo notranjost obutve mokra. Pred uporabo Active shampoo, prosim preverite obstojnost barv na čistilo na ne izpostavljenih delih. V usnje dobro vtrite čistilno peno s krožnimi gibi. Če z rezultatom še niste zadovoljni, postopek ponovite. Previdni bodite, da ne boste uporabili pregrobe krtače, saj lahko z njo poškodujete obutev.

Pred nadaljevanjem z nego pustite, da se obutev popolnoma posuši.

 1. Korak – Obnovitev

Ta del obnovitve obutve se nanaša predvsem na bele robove podplatov in plastične kakor tudi usnjene bele dele obutve. Čez čas plastika porumeni, usnje se poškoduje, zato vam za obnovo priporočamo:

 • Active white
  Belo barvilo s priročno gobico za nanašanje, ki obnovi barvo usnja ali plastike. Pred nanosom dobro pretresite. Nanesete na obutev in pustite, da se popolnoma posuši. Dele obutve, katere ne želite pobarvati, zaščite ali hitro odstranite belo barvo s čisto krpo in malo vode. Po končani uporabi nanašalno gobico sperite pod tekočo vodo.

3.korak – Zaščita

Priporočamo, da vse izdelke zaščitite pred zunanjimi vplivi, zato vam predlagamo:

 • Waterproof spray
  To je naš najbolj univerzalen proizvod, ki ga v več tankih slojih iz razdalje vsaj 15 cm popršimo po obutvi. V nobenem primeru s sprejem ne premočimo obutev, saj tak nanos lahko pusti bele madeže. Za športno obutev priporočamo 2-3 tanke nanose, razen v primerih, ko veste, da bodo razmere ekstremne, dodajte še kakšen tanek nanos več. Taka obutev je lahko zaščitena tudi več kot pol leta, seveda odvisno od uporabe. Če bodo čevlji resnično umazani in jih boste primorani očistiti z Active shampoo, potem boste odstranili tudi zaščito, zato takrat postopek impregnacije ponovite. Da boste sigurni kako impregnacijski sprej deluje na vašo obutv, najprej poizkusite obstojnost barve na sprej na ne izpostavljenih delih.

POMEMBNO: Manj je več! Pomeni, da resnično upoštevaje navodila, da ne boste doživeli šoka. Impregnacijska zaščita je v osnovi bela in če boste popršili bližje od 15 cm in bo nanos prekomeren, boste naredili škodo obutvi. Ne ker je sprej slab, ampak ker ima resnično veliko aktivne komponente, da bo deloval 100% vodo odbojno.

Po aktivni uporabi je priporočljivo dezinficirati, prijetno osvežiti in odstraniti neprijetne vonjave, ki lahko nastanejo s pogosto uporabo obutve. Za ta namen vam priporočamo:

 • Active deodorant
  Obutev obrnemo na glavo in jo popršimo v notranjosti. Postopek lahko ponovimo, je pa priporočljivo, da je obutev suha, saj je tako učinek še boljši.

Prijetno uporabo in naj bodo noge suhe, obutev pa čista.