Velur usnje zahteva pravo mero nege. Usnje se hitreje umaže in ga je težje očistiti, zato smo za vas pripravili video s pravilno uporabo izdelkov podjetja Kemplast, ki že več kot 40 let proizvaja v Sloveniji izdelke za nego obutve in oblačil.

 1. Korak – Čiščenje

Čiščenje obutve iz brušenega usnja ne zahteva posebnega postopka, zato obutev dobro skrtačimo, da odstranimo čim več umazanije. S tem si olajšamo delo predvsem pa izboljšamo učinkovitost nadaljnjih postopkov.

 • Ščetka za čiščenje
  Uporabimo jo samo za čiščenje, da ne bi uporabili tisto, ki jo uporabljate za loščenje, saj bi lahko ostanki kreme, ki se naberejo na ščetinah uničili vašo obutev iz brušenega usnja.
 • Active clean wipes
  Z robčki največkrat očistimo malo umazanijo tako, da lahko obutev čimprej ponovno uporabimo, pa vendar se lahko uporabijo tudi pred temeljitejšim čiščenjem. S krožnimi gibi odstranimo umazanijo in jih odstranimo v koš za smeti.

Za intenzivnejšo umazanijo, predvsem blato, madeže trave in ostalo umazanijo pa vam priporočamo uporabo:

 • Active shampoo
  Za čiščenje uporabite ščetko in krpo ter posodo z vodo, če bi radi hitro ponovno uporabili obutev, če pa želite biti temeljitejši pa sperite obutev pod tekočo vodo. Pred tem v obutev vstavite star časopisni papir, da vpije prekomerno vodo, da ne bo notranjost obutve mokra. Pred uporabo Active shampoo, prosim preverite obstojnost barve na čistilo na ne izpostavljenih delih. V usnje dobro vtrite čistilno peno s krožnimi gibi. Če z rezultatom še niste zadovoljni postopek ponovite.
  Pred nadaljevanjem z nego pustite, da se obutev popolnoma posuši.
 1. korak – Obnovitev

Da bo obutev res zgledala kot nova je potrebno vse odrgnine in praske dobro skrtačiti z:

 • Velur in nubuk radirko
 • Velur in nubuk ščetko
  S tem povrnemo prvotno obliko izgleda usnja. Suh čevelj očistimo s ščetko, za trdovratnejšo umazanijo pa uporabljamo mehko gumijasto radirko. S posebno gumijasto ščetko skrtačimo poškodovana mesta, z ožjim robom pa se prebijemo do bolj nedostopnih delov.
 • Velur in nubuk sprej – nevtralen, črn, rjav
  S sprejem za brušeno usnje boste vaši obutvi povrnili prvotni izgled. S sprejem boste obnovili barvo in obutev tudi delno zaščitili pred vodo. Preizkusite obstojnost barve na sprej na ne izpostavljenih delih. Če ima obutev vezalke, jih pred nanosom barvnega spreja odstranite. Zaščitite dele, ki jih ne želite pobarvati, s pleskarskim krep trakom. Pustite, da se dobro posuši.

3.korak – Zaščita

Priporočamo, da vse izdelke zaščitite pred zunanjimi vplivi, zato vam predlagamo:

 • Waterproof spray
  To je naš najbolj univerzalen proizvod, ki ga v več tankih slojih iz razdalje vsaj 15 cm popršimo po obutvi. V nobenem primeru s sprejem ne premočimo obutve, saj tak nanos lahko pusti bele madeže. Za težko pohodno obutev priporočamo 3-5 tankih nanosov. Taka obutev je lahko zaščitena tudi več kot pol leta, seveda odvisno od uporabe. Če bodo čevlji resnično umazani in jih boste primorani očistiti z Active shampoo, potem boste odstranili tudi zaščito, zato takrat postopek impregnacije ponovite. Da boste sigurni kako impregnacijski sprej deluje na vaši obutvi, najprej poizkusite obstojnost barve na sprej na ne izpostavljenih delih.

POMEMBNO: Manj je več! Pomeni, da resnično upoštevaje navodila, da ne boste doživeli šoka. Impregnacijska zaščita je v osnovi bela in če boste popršili bližje od 15 cm in bo nanos prekomeren, boste naredili škodo obutvi. Ne ker je sprej slab, ampak ker ima resnično veliko aktivne komponente, da bo deloval 100% vodo odbojno.

Po aktivni uporabi je priporočljivo dezinficirati, prijetno osvežiti in odstraniti neprijetne vonjave, ki lahko nastanejo z pogosto uporabo obutve. Za ta namen vam priporočamo:

 • Active deodorant
  Obutev obrnemo na glavo in jo popršimo v notranjosti. Postopek lahko ponovimo, je pa priporočljivo, da je obutev suha, saj je tako učinek še boljši.

Za zaključek, da bi bile kožne dlačice obrnjene vse v isto smer in barva kože enaka, uporabite:

 • Velur in nubuk gobico
  Z njo enakomerno v isto smer izkrtačite obutev.

Prijetno uporabo in naj bodo noge suhe, obutev pa čista.